Terug

Hoe verlicht ik een schilderij?

Hoe verlicht ik een schilderij?

Het goed verlichten van schilderij of wanddecoratie is een kunst op zich; maar als je weet waar je op moet letten wordt het al een stuk eenvoudiger!

Een schilderij verlichten

Een schilderij dat aan de wand hangt kan op drie manieren worden aangelicht:

1. Vanaf de wand

Dit type schilderijverlichting is voorzien van een arm waarop een lamp is bevestigd. Er zijn exemplaren die je op de muur monteert, of een schilderijlamp voorzien van een klem of plaatje die je op de schilderijlijst klemt of schroeft. Als je geen vast lichtaansluitpunt op de wand hebt boven het schilderij, dan kan je een snoer met stekker en schakelaar aan de schilderijverlichting monteren. Alle verschillende armaturen uit deze serie kan je vinden in de webwinkel onder het kopje schilderijverlichting.
 

2. Vanaf het plafond

Dit type binnenverlichting kenmerkt zich doordat de afstand tot het schilderij meestal groter is waardoor er een groter lichtvlak gemaakt kan worden. Ook is de verlichting meestal minder opvallend aanwezig omdat deze niet direct boven het object hangt. Een flexibele oplossing zijn railspots die je op een spanningsrail bevestigd. Rails en railspots kun je vinden in de categorie railverlichting.
 

3. Vanaf de vloer

Dit is een misschien iets minder voor de hand liggende optie omdat het van onder af verlichten van objecten soms een bijzonder effect kan geven omdat we van nature gewend zijn dat het licht van boven komt. Als dit geen probleem is dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een verplaatsbare vloerspot. Het voordeel hiervan is dat je geen montagewerk hebt en dat je de locatie van de spot eenvoudig kunt wijzigen. Vloerspots kun je vinden in de categorie vloerspots.
 

Vrijblijvend lichtadvies

Heb je na het lezen van dit artikel inspiratie gekregen maar heb je nog een vraag of wil je misschien jouw idee bespreken met onze lichtadviseur? Stel hieronder je vraag over dit onderwerp.

Reacties

 • Placeholder

  Vincent Meijer

  06 / 09 / 2021

  Beste Netje,
  Als je een schilderij wilt verlichten met een wandarmatuur, dan kan je het beste deze 10-20 cm boven het schilderij monteren. Als de verlichting breed genoeg straalt zal een armatuur van ongeveer 30 cm breed in de meeste gevallen voldoende licht geven om een schilderij van 90x90 cm egaal te verlichten. De arm (afstandhouder) van de schilderijlamp moet de dikte van de schilderijlijst overbruggen en daarbij nog 15-20 cm afstand extra hebben.

  Voor jouw situatie kan je bijvoorbeeld onze 'Schilderijverlichting LED Dimbaar' gebruiken. Dit artikel vind je onder 'Binnenverlichting' > 'Schilderijverlichting'.

 • Placeholder

  Netje Hermans

  06 / 09 / 2021

  Ik wil een schilderij van 90cm op 90 cm vanaf de muur verlichten. Het is een modern (mat) schilderij.
  Hoe breed moet de lamp dan zijn? En hoeveel cm boven de schilderij moet het armatuur dan bevestigd worden ? En hoever van de muur af?

 • Placeholder

  Vincent Meijer

  10 / 05 / 2021

  Beste Leontien,

  De afstand tussen een spot en schilderij is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De afmeting van het schilderij
  2. De uitstraalhoek (lichtbundelbreedte) van de spot
  3. De textuur en weerspiegeling van een het schilderij
  4. Mogelijkheid van (hinderlijke) schaduwwerking

  Voor een groot schilderij heb je één of meerdere spots nodig die op grotere afstand hangen of een bredere uitstraalhoek hebben. Voor een klein schilderij zal een spot met een smalle tot gemiddeld brede uitstraalhoek voldoende zijn.

  Bij een sterk spiegelend oppervlak, bijvoorbeeld door vernis op het doek of een glasplaat, kan je het beste kiezen voor een spot die een breed stralend diffuus licht geeft en die op een wat kleinere afstand van de muur hangt (50 -75 cm).

  Als een spot bijna recht (minder dan 50 cm vanaf de muur) boven het schilderij hangt, kan je strijklicht krijgen. Bij strijklicht wordt de textuur vergroot door schaduwwerking. Behalve een dramatisch effect kan dit de voorstelling op het doek vertekenen.

  In de regel zal een spot voor een groot schilderij op een iets grotere afstand hangen dan voor een klein kunstwerk. Vaak worden spots op het plafond zo'n 50 tot 100 cm vanaf de wand geplaatst. Wanneer je een hinderlijke schaduw wilt voorkomen dan kan je links en rechts van het schilderij een spot plaatsen. Het gebruik van railverlichting kan hierbij uitkomst bieden. Je kunt dan experimenteren met de mogelijkheid waar je de spots plaatst.

 • Placeholder

  Leontien

  10 / 05 / 2021

  Hoe ver moet ik een spot vanaf de muur plaatsen voor de juiste belichting van een schilderij? De architect heeft dit nu op 300 mm staan op tekening.

  Hartelijke groet,
  Leontien

 • Placeholder

  Vincent Meijer

  04 / 05 / 2020

  Beste Rian,
  Bedankt voor je vraag. Als ik het goed begrijp wil je een breed schilderij verlichten maar niet vanaf het plafond.
  Er blijven dan 2 opties over: Het verlichten vanaf de wand (armatuur boven schilderij) of via de vloer (met vloerspots). Ik raad je aan even een mail te sturen met een foto van de situatie zodat ik die beter kan beoordelen. Je kunt deze sturen naar [email protected] t.a.v. Vincent.

 • Placeholder

  Rian van der leest

  04 / 05 / 2020

  Hallo kunt u mij advies geven afmeting schilderij 250 bij 120cm
  We willen niet in plafond boren voor railspots hebt u een goed advies
  Fijn als u even meedenkt
  Mvg

 • Placeholder

  Lichtadviseur Vincent Meijer

  08 / 11 / 2019

  Dear Erin,

  Please send us an e-mail to [email protected] with your question and put some pictures of the room and the art work with it so we can look for the best solution.

 • Placeholder

  Erin Burns

  08 / 11 / 2019

  Hello,

  We've bought a piece of art and want to make sure that we light it properly. How does it work with the lighting advice you give. Is there a service to have you come to the house and advise us on what lighting would be best for the art work? We live in Amsterdam.

  Kind Regards,
  Erin Burns

 • Placeholder

  Lichtadviseur Vincent Meijer

  24 / 09 / 2019

  Beste A. Zijlmans, bedankt voor je interessante vraag!

  Wanneer je alleen het schilderij wilt verlichten heb je een spot nodig met een niet al te brede uitstraalhoek. Zo voorkom je dat de grote stukken wand naast, boven en onder het schilderij worden verlicht. Omdat de meeste spots van nature een ronde lichtcirkel uitstralen, is het lastig om een rechthoekig lichtschijnsel precies zo groot als je schilderij te krijgen.
  Wanneer je bijvoorbeeld een van onze staande (verplaatsbare) vloerspots kiest, dan zal je de lichtbundel op het schilderij kunnen richten maar daarbuiten zal ook nog iets van lichtschijnsel aanwezig zijn.
  Wanneer je dit niet wilt, dan is een van onze theaterspots in combinatie met 'kleppen' een mogelijkheid. Met de kleppen kader je de lichtbundel.
  Je kunt onze theaterspots op deze pagina vinden: https://www.lampverlichting.nl/binnenverlichting/theaterspots/

 • Placeholder

  A. Zijlmans

  23 / 09 / 2019

  Ik heb 2 schilderijen die ik met grondspot wil verlichten maar dan alleen op het schilderij en niet buiten het schilderij. Mijn schilderstukken zijn 70 cm breed en 35 cm breed. Hebben jullie daar iets voor?
  Groet, A. Zijlmans

Stel hieronder jouw vraag over dit onderwerp:

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box