Terug

50% KORTING OP ARTECTA SELECTIE *

Hoe verlicht ik een schilderij?

Hoe verlicht ik een schilderij?

Het goed verlichten van schilderij of wanddecoratie is een kunst op zich; maar als je weet waar je op moet letten wordt het al een stuk eenvoudiger!

Hoe verlicht ik een schilderij?

Een schilderij dat aan de wand hangt kan op drie manieren worden aangelicht:

1. Vanaf de wand

Dit type schilderijverlichting is voorzien van een arm waarop een lamp is bevestigd. Er zijn exemplaren die je op de muur bevestigd, of een schilderijlamp voorzien van een klem of plaatje die je op de schilderijlijst klemt of schroeft. Als je geen vast lichtaansluitpunt op de wand hebt boven het schilderij, dan kan je een snoer met stekker en schakelaar aan de schilderijverlichting monteren. Alle verschillende armaturen uit deze serie kan je vinden in de webwinkel onder het kopje schilderijverlichting.
 

2. Vanaf het plafond

Dit type binnenverlichting kenmerkt zich doordat de afstand tot het schilderij meestal groter is waardoor er een groter lichtvlak gemaakt kan worden. Ook is de verlichting meestal minder opvallend aanwezig omdat deze niet direct boven het object hangt. Een flexibele oplossing zijn railspots die je op een spanningsrail bevestigd. Rails en railspots kun je vinden in de categorie railverlichting.
 

3. Vanaf de vloer

Dit is een minder voor de hand liggende optie omdat het van onder af verlichten van objecten soms een vreemd effect kan geven omdat mensen van nature gewend zijn dat het licht van boven komt. Als dit geen probleem is dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een verplaatsbare vloerspot. Het voordeel hiervan is dat je geen montagewerk hebt en dat je de locatie van de spot eenvoudig kunt wijzigen. Vloerspots kun je vinden in de categorie staande lampen.
 

Vrijblijvend lichtadvies

Heb je na het lezen van dit artikel inspiratie gekregen maar heb je nog een vraag of wil je misschien jouw idee bespreken met onze lichtadviseur? Stel hieronder je vraag over dit onderwerp.

Reacties

 • Placeholder

  Lichtadviseur Vincent Meijer

  24 / 09 / 2019

  Beste A. Zijlmans, bedankt voor je interessante vraag!

  Wanneer je alleen het schilderij wilt verlichten heb je een spot nodig met een niet al te brede uitstraalhoek. Zo voorkom je dat de grote stukken wand naast, boven en onder het schilderij worden verlicht. Omdat de meeste spots van nature een ronde lichtcirkel uitstralen, is het lastig om een rechthoekig lichtschijnsel precies zo groot als je schilderij te krijgen.
  Wanneer je bijvoorbeeld een van onze staande (verplaatsbare) vloerspots kiest, dan zal je de lichtbundel op het schilderij kunnen richten maar daarbuiten zal ook nog iets van lichtschijnsel aanwezig zijn.
  Wanneer je dit niet wilt, dan is een van onze theaterspots in combinatie met 'kleppen' een mogelijkheid. Met de kleppen kader je de lichtbundel.
  Je kunt onze theaterspots op deze pagina vinden: https://www.lampverlichting.nl/binnenverlichting/theaterspots/

 • Placeholder

  A. Zijlmans

  24 / 09 / 2019

  Ik heb 2 schilderijen die ik met grondspot wil verlichten maar dan alleen op het schilderij en niet buiten het schilderij. Mijn schilderstukken zijn 70 cm breed en 35 cm breed. Hebben jullie daar iets voor?
  Groet, A. Zijlmans

Stel hieronder jouw vraag over dit onderwerp:

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box