Terug

Winkelverlichting

Filters

Winkelverlichting

Goede winkelverlichting, meer omzet

Het lijkt een open deur, maar een goede winkelverlichting is erg belangrijk. Een hoge lichtsterkte, en een juiste verdeling van het licht zorgt voor meer klandizie en omzet.

Je herkent het waarschijnlijk wel; een winkel die vanaf de straat gezien donker oogt en daardoor gesloten lijkt. Dit effect is uiteraard niet wenselijk en kost de betreffende winkel zeker klanten.

Het hierboven beschreven effect wordt veroorzaakt doordat de verlichtingssterkte¹ buiten de winkel hoger is dan de verlichtingssterkte in de winkel door een gebrekkige winkelverlichting. Daardoor zal de etalageruit van buiten gezien gaan werken als een spiegel. De winkel lijkt donker en de passant denkt dat deze gesloten is; een gemiste kans!

De oplossing kan gevonden worden in het vergroten van de verlichtingssterkte in de winkel. Het soort toegepaste verlichtingsarmaturen speelt hierbij een grote rol. Normale woning- en kantoorverlichting is meestal niet toereikend, speciale winkelverlichting is dat wel.

 

winkelverlichting

Speciale lampen voor winkels

Voor de etalage en de winkelverkoopruimte is dus een grote verlichtingssterkte nodig, dit kan variëren van 500 tot wel meer dan 800 lux. Als je deze verlichtingssterkte wilt bereiken met normale gloeilampen of halogeenlampen dan zal je rekening moeten houden met een flink hogere energierekening. Bovendien wordt het grootste deel van de energie van deze traditionele lichtbronnen omgezet in warmte waardoor het in de winkel behoorlijk warm kan worden. Deze warmte zal dan (zeker in de zomer) weer met een airconditioning moeten worden omgezet in koele lucht wat ook weer energie kost.

Speciale winkelverlichting met gasontladingslampen of krachtige leds zijn een veel energie bewustere keuze. De lichtsterkte is zeker bij gasontladingslampen erg hoog en het energieverbruik relatief laag. Bovendien is de levensduur van deze lichtbronnen vele malen hoger dan die van normale gloei- en halogeenlampen. Een voorbeeld. Een 70W gasontladingslamp van Philips gaat wel 12.000 branduren mee en de lichtsterkte is tot 5 maal zo hoog als die van een normale halogeenlamp.

Vaste of flexibele winkelverlichting

Vaak wisselen winkels na verloop van tijd van indeling en inrichting. Deze wijzigingen zijn vaak kostbaar en veelal moet ook de verlichting aan de nieuwe structuur worden aangepast.

Vaste verlichting ingebouwd of opgebouwd op het plafond kan dan na de wijziging niet meer op de juiste plek zitten of zelfs hinderlijk zijn.

Veel winkeleigenaren willen een flexibele winkelverlichting en kiezen voor 3-fase railspots waarbij 3-fase rails op regelmatige afstand van elkaar op het plafond wordt gemonteerd. Deze rails zijn voorzien van meerdere elektrische geleiders waardoor er verschillende groepen verlichting op een 3-fase rail apart kunnen worden geschakeld.

Er kunnen meerdere 3-fase railspots (ook verschillende soorten) eenvoudig op een rails geplaatst worden. Je kunt zonder problemen spots verwijderen, verplaatsen en bijplaatsen.

Vrijblijvend lichtadvies

Wil je meer weten over winkelverlichting of wilt je een vrijblijvend lichtadvies ? Neem dan contact met ons op.

Vraag lichtadvies voor winkelverlichting

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box