Terug

Plafond inbouwspots

Duurzame plafond inbouwspots voor binnenshuis.

Filters

Plafond inbouwspots

Plafond inbouwspots voor elk interieur

Met de juiste plafond inbouwspot krijgt je interieur unieke lichtaccenten terwijl de armaturen minimaal opvallen omdat ze verzonken zijn in het plafond. Onze inbouwspots zijn zorgvuldig ontworpen en gemaakt van duurzame materialen waardoor je interieur een luxe uitstraling krijgt en je jarenlang kunt genieten van een uitstekende plafond inbouwverlichting!
 

Kenmerken plafond inbouwspots


Vorm

 1. Ronde, vierkante of rechthoekige armaturen
 2. Kleine, middelgrote en grote armaturen. Led inbouwspots zijn vaak klein en hebben de kleinste inbouwdiepte. GU10 halogeenlamp armaturen middelgroot en ES111/QRB111 groot (grootste inbouwdiepte)
   

Uitvoering

 1. Types met een enkele spot of armaturen waarin meerdere spots zijn verwerkt.
 2. Richtbaarheid; de spot is wel of niet kantelbaar/ zwenkbaar. Met een richtbare spot kan je de bijvoorbeeld een schilderij aan de wand verlichten.
   

Uitstraalhoek

 • De uitstraalhoek is de breedte van de lichtbundel uitgedrukt in graden (º). De uitstraalhoek kan bepaald worden door de reflector in het armatuur of de lichtbron. Wanneer je in de plafond inbouwspot een losse lichtbron kan plaatsen, dan kan je meestal kiezen uit verschillende uitstraalhoeken.
 • Bij een armatuur voorzien van een ingebouwde led ligt de uitstraalhoek vast.
   

Toepassing lichtbundels

 1. Smalle lichtbundel (5 – 24 graden) voor accentverlichting zoals kleine schilderijen, objecten etc.
 2. Gemiddeld brede lichtbundel (24 – 40 graden) voor grotere schilderijen en objecten.
 3. Brede lichtbundel (40 – 180 graden) voor algemene verlichting
   

Lichtbron

 1. Losse halogeenlampen 12V AC of 230V waarin mogelijk ook losse (retro) led lampen passen (meestal dimbaar).
 2. Ingebouwde led waarbij nog een aparte led driver/voeding nodig is (meestal dimbaar)
 3. Ingebouwde led die direct op de netspanning 230V kunnen worden aangesloten (soms dimbaar als de inbouwde led driver/voeding dit toelaat).
   

Inbouw

 1. In holle plafonds waarbij het plaatmateriaal van gips, hout of metaal is. De meeste armaturen met een zogenaamde “wasknijperveer of klemveer” zijn geschikt voor dit type inbouw. Wanneer het armatuur een trafo of led driver/voeding heeft, dan wordt deze meestal op het verlaagde plafond geplaatst.
 2. In massieve plafonds zoals beton of een houten balk. Armaturen die weinig koeling nodig hebben en die voorzien zijn van een veerblad aan de zijkant zijn hiervoor geschikt. Er zal wel een passende plaats gevonden moeten worden voor een eventueel benodigde led driver/voeding.


Keuze plafond inbouwarmatuur

De keuze van de plafond inbouwspots die je wilt gebruiken is afhankelijk van een aantal factoren. De lijst met kenmerken hierboven is hierbij een goede leidraad.

Als je een beperkte inbouwruimte hebt dan zullen grote armaturen die veel inbouwdiepte vragen, afvallen. Wil je wat meer flexibel zijn dan zal een richtbare spot met een losse halogeen- of ledlamp een goede keus zijn zodat je na de installatie de lichtrichting en de uitstraalhoek en lichtsterkte kunt bepalen. Natuurlijk is het ook belangrijk om na te denken over het mogelijk dimmen van de verlichting.
 

Plaats plafond inbouwspot bepalen

Bepaal waar de plafond inbouwspots komen te hangen. Dit kan je naar eigen inzicht doen of door een lichtadviseur laten bepalen. Het tekenen van een plattegrond met daarin de gewenste verlichting kan een handig hulpmiddel zijn.

De spots worden meestal in een rechte lijn of in groepjes bij elkaar in het plafond geplaatst. De onderlinge afstand hangt af van het vermogen van de spots en de lichtsterkte.
 

Vragen

Heb je vragen over het gebruik van plafond inbouwspots voor jouw specifieke situatie of wil je een vrijblijvend lichtadvies? Neem dan contact met ons op met onze lichtadviseur.

Vraag lichtadvies

plafond inbouwspots

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box