Terug

50% KORTING OP ARTECTA SELECTIE *

Lichtplan maken

Lichtplan maken

Met een lichtplan kan je stap voor stap jouw verlichtingsbehoefte inzichtelijk maken. Door middel van een plattegrond en een lijstje met eisen werk je aan een oplossing.

Verlichting kan je plannen

Stel, je moet een complete woning voorzien van binnenverlichting. Je start met een schone lei en hebt een budget beschikbaar. Hoe ga je dit aanpakken? Nu kan je meteen driftig op zoek gaan naar allerlei leuk uitziende lampen op internet of je kiest voor een meer systematische aanpak en maakt een eenvoudig lichtplan.

Een goed verlichtingsplan vergt wat voorbereiding en start met de volgende stappen:

  1. Maak een eenvoudige plattegrond van elke ruimte.
  2. Maak een lijstje van de activiteiten die per ruimte zullen gaan plaatsvinden.

Een goede verlichting bestaat uit drie onderdelen: basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting/overige verlichting.

Basisverlichting

Een minimale hoeveelheid licht die in de gehele ruimte aanwezig is. De basisverlichting moet ervoor zorgen dat er geen donkere plekken in de ruimte zijn en het licht moet diffuus van aard zijn. Daarnaast mag het geen verblindingshinder veroorzaken.
Voorbeelden zijn koofverlichting, indirecte verlichting. Deze verlichting moet wel evenredig over de hele ruimte zijn verspreid.
 

Werkverlichting

De aanbevolen lichtsterkte die nodig is bij een bepaalde arbeid is hier een voorbeeld van. Werkverlichting moet ervoor zorgen dat een bezigheid prettig en veilig uitgevoerd kan worden. Voor bedrijven en instellingen zijn soms wettelijke eisen opgesteld waarin de minimale lichtsterkte staat beschreven.
Voorbeelden van werkverlichting zijn leesverlichting, keukenverlichting, werkplekverlichting, kantoorverlichting. Het licht is meestal diffuus van aard en mag niet te veel hinderlijke schaduwwerking geven.
 

Sfeerverlichting

Dit type verlichting is decoratief van aard en draagt bij aan een prettige levendige sfeer. Evengoed kan sfeerverlichting de nadruk op iets bevestigen. Schemerlampen zijn hier een voorbeeld van.
Sfeerverlichting mag diffuus zijn maar kan evengoed een stevige schaduwwerking geven.
Voorbeelden van sfeerverlichting zijn schilderijverlichting, objectverlichting, gevelverlichting, verlichte objecten en decoratieve verlichting zoals led strips.

Uitwerking

Als je dit lijstje hebt gemaakt, dan ga je verder met het inplannen van de verlichting per ruimte. Hoe je dit het beste kan aanpakken laat ik binnenkort weten in een aanvullend blog. 
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box